Page 99 - Demo
P. 99

  Üniversitemizde 2017 yılında kurulmuş olan Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik ve Kişisel Gelişimi Destekleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKADEMİ-DE) ise iç paydaşların araştırmacı niteliklerinin geliştirilmesi ile ilgili belirlenen gelişim gereksinimleri çerçevesinde faaliyet göstermektedir.
DEÜ Bilgi İşlem Sisteminde (DEBİS) hazırlanan ve 2007 yılından beri aktif olan Akademik Özgeçmiş Programı ile akademik personelin özgeçmiş ve tüm akademik faaliyetlerine ilişkin bilgileri kategorilere (yayın sayısı, atıf sayısı, proje sayısı vb.) ayrılmış olarak sisteme girmeleri ve periyodik güncellemeleri yapmaları sağlanmıştır. Tüm akademik birimlerin ve araştırmacıların araştırma performansı sürekli izlenmekte olup, bu doğrultuda Üniversitemiz, akademik personel atama ve yükseltmelerinde personelin gerekli araştırmacı yetkinliklerine sahip olmasını, ilgili mevzuat gereğince Senato tarafından kabul edilen ‘Öğretim Üyeliği Kadrolarına Yükseltme/Atama İlkeleri ve Uygulama Esasları’ kapsamında güvence altına alınmasını sağlamaktadır. ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Bilimsel/Sanatsal Etkinliklere Katılım Desteği Yönergesi’ çerçevesinde öğretim elemanlarının bilimsel/sanatsal etkinlik sonuçlarını uluslararası düzeyde sunmaları özendirilmektedir. ‘Yayın Teşvik Ödülü Yönergesi’ kapsamında ise, araştırma çıktılarının nitelikli yayına dönüşmesi durumunda geçmişte olduğu gibi yayın teşvik ödülü verilmesi planlanmaktadır.
Üniversitemizde, lisansüstü program sayı ve çeşitliliğini artırma, programlar için hazır ders havuzları oluşturma ve ilişkilendirme, programları sürekli güncelleme yönünde düzenli bir değerlendirme süreci yürütülmektedir. Bu amaçla, Lisansüstü Eğitimde Girişimciliği ve Yenilikçiliği Geliştirme Komisyonu kurulmuştur. Lisansüstü sınavları yılda iki kez çağrılı olarak açılmakta, özellikle ülkemizde ilk olma özelliği taşıyan programlarda başvuru yoğunluğu yaşanmaktadır. Üniversitemizde disiplinlerarası 49 yüksek lisans programında 572 lisansüstü öğrenci eğitim alırken, 17 doktora ve sanatta yeterlilik programında 288 doktora öğrencisi kayıtlı durumdadır. Tıp ve Sağlık Bilimleri alanında lisansüstü programlarımızın uluslararasılaşmasına yönelik ORPHEUS etiketimiz ayırt edici üstünlüklerimizden biridir. Üniversitemizin güçlü olduğu öncelikli 25 araştırma alanına yönelik olarak, YÖK 100/2000 Programı kapsamında sağlık bilimlerinde 82, fen ve mühendislik bilimlerinde 71 ve sosyal bilimlerde 2 olmak üzere toplam 155 doktora öğrencisi öğrenimine devam etmektedir. Üniversitemiz YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme kriterlerinden, 100/2000 Doktora Burs Programları öğrenci sayısı açısından en iyi ikinci üniversite konumundadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde doktora öğrenimi tamamlanana kadar, adayın danışman öğretim üyesi ile birlikte en az bir yayın yapma/patent alma şartı aranmaktadır. Bu koşul doktora öğreniminin niteliğinin bir anlamda tescillenmesi ve Üniversitemiz adresli nitelikli yayınların artmasına hizmet etmektedir.
6.2 BAŞARI BÖLGESİ TERCİHİ
Çok disiplinli yapısı ile öne çıkan Dokuz Eylül Üniversitesi, ülkemizin kalkınma politikalarına bağlı kalarak, öncelikli sektör ve alanlarda katma değeri yüksek üretime yönelik araştırma projelerini ve bu kapsamda yürütülen faaliyetleri desteklemektedir. Üniversitemizin, ulusal ve uluslararası sürdürülebilir stratejik öncelikleri içinde yer alan araştırma alanında bugüne kadar mevcut tüm çalışmalarımız değerlendirilerek, ulusal ve uluslararası araştırma görünürlüğümüzü tespit etmek amacıyla taranabilir tüm veri tabanları değerlendirilmiş ve Üniversitemizin güçlü olduğu araştırma alanları belirlenerek, öncelikli araştırma alanları tespit edilmiştir. Öncelikli Araştırma Alanları kapsamında çalışan h-indeksi 10 ve üzerinde olan 101 araştırmacı bulunmaktadır.
Stratejik Plan
2021 - 2025
  Stratejik Plan 2021 - 2025
   98
        

























































































   97   98   99   100   101