Page 97 - Demo
P. 97

  6.FARKLILAŞMA STRATEJİSİ
6.1 KONUM TERCİHİ
Dokuz Eylül Üniversitesi, 2020 yılında Üniversitelerin Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) Aday Adaylığı başvurusunda bulunmuştur. Bu kapsamda Özdeğerlendirme Raporu hazırlanmış, Üniversitelerin Ortak Başarı Ölçütleri doğrultusunda tanımlanan performans göstergelerine ilişkin Üniversitemizin 5 yıllık hedefleri, geçmiş veriler ve mevcut durumdan hareketle belirlenmiştir.
Dokuz Eylül Üniversitesi, köklü kurumsal geçmişi boyunca misyonu çerçevesinde, eğitim ve topluma hizmet amaçlarına dönük stratejileri izlerken; önceki 3 stratejik planında da somutlaştırdığı biçimde, yeni plan döneminde de, evrensel vizyonuna ve açıkladığı dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinden biri olma idealine ulaşmak üzere Araştırma Alanını, izlenen stratejiler ve sürekli geliştirilen hedefler ile öne çıkarmış ve odak olarak benimsemiştir.
Bu amaçla; Üniversitenin, ulusal ve uluslararası indekslerde yukarı yönlü ivmesinin ve kurumsal görünürlüğünün arttırılması için THE (Times Higher Education), URAP (University Ranking by Academic Performance), TUBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Kriterlerinin tamamı kurumsal düzeyde, dönemsel performans programlarında izlemeye alınmıştır. Nitekim son iki yılda gerçekleştirilen başarılı hamleler, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin; YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı Öğrenci sayısı, YKS kılavuzunda akredite olduğu bildirilen lisans programı sayısı, başvurulan patent, faydalı model veya endüstriyel tasarım sayısı ve endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı kriterlerinde, tüm üniversiteler bazında ilk 3 sıralama içinde yer almasını sağlamıştır. Yine aynı dönemde, TUBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde, genel sıralamada 30. olan Dokuz Eylül Üniversitesi, büyük bir sıçrama gerçekleştirerek 16. sıraya yükselmiştir.
Dokuz Eylül Üniversitesi misyon ve vizyonu; üretilen yenilikçi bilgilerin katma değer yaratan çıktılara dönüştürülerek, araştırma sonuçlarının eğitim süreçlerine yansıtılmasını ve sürdürülebilirlik eksenli çalışmalarla toplumla paylaşılarak yerel ve küresel kalkınmaya katkı sağlanmasını esas almaktadır. Üniversitemiz araştırma stratejisini, 11. Kalkınma Planı’nda da ulusal strateji olarak belirlenmiş olan bilim ve teknolojinin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan ‘Avrupa Araştırma Alanı’ ile bütünleşebilecek ‘Türkiye Araştırma Alanı’nın yaratılmasına katkıda bulunacak şekilde belirlemiştir.
Farklı disiplinlerdeki araştırmacı potansiyelinin nitelik ve niceliği, deneyimli ve genç kadroların yarattığı sinerji, bazı alanlarda bölgede ve kentte tek olma özelliği, farklı alanlarda faaliyet gösteren güçlü ve çok sayıda araştırma merkezleri, Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) ve Teknoparkının (DEPARK) araştırma alanına verdiği katkılar, uluslararasılaşmada pilot üniversite seçilmiş olmanın uluslararası işbirliklerini güçlendiriyor olması, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin konum tercihinde belirleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır.
Üniversitemizin güncel ve yüksek teknolojik cihazlarla donatılmış birim, merkez ve tematik alan laboratuvarlarında modern ve geniş araştırma olanakları sunulmaktadır.
Stratejik Plan
2021 - 2025
  Stratejik Plan 2021 - 2025
   96
        






















































































   95   96   97   98   99