Page 103 - Demo
P. 103

  Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER), günümüzde gerek suya olan talebin artması ve gerekse su kirliliği nedeniyle kısıtlı hale gelen su kaynaklarının etkin yönetimi ile su kaynaklı doğal afetlerden olan taşkınların kontrolüne yönelik olarak disiplinlerarası bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulamalar yapma, su ile ilgili sorunların çözümü doğrultusunda yöntem ve öneriler geliştirme ve bunları uygulama, çalışma sonuçlarını ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlara aktarma, su yönetimi konusunda danışmanlık yapma, proje yürütme ve yönetme faaliyetlerini sürdürmektedir.
Üniversite – Sanayi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DESUM), Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde özel sektör ve kamu kuruluşları ile araştırma, eğitim ve toplumsal hizmet alanlarında sinerji oluşturarak; ulusal ve bölgesel boyutlarda ekonomik ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak işlerliği olan mekanizmaları kurma, çalıştırma ve sürdürme, üniversitede disiplinler arası temel ve uygulamalı araştırmalar gerçekleştiren, Türkiye’nin ve Ege Bölgesinin bilimsel ve teknolojik gelişmesine katkı sağlayan kurumsal yapıyı oluşturma, üniversite-sanayi işbirliği ile Üniversitenin eğitim çalışmalarına yardımcı olma faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bu merkezlere ek olarak, Mühendislik Fakültesi (11 Bölüm), Fen Fakültesi (6 Bölüm) ve Fen Bilimleri Enstitüsü (32 Ana bilim dalı) iç ve dış kaynaklı projelerle geliştirilmiş altyapı ve laboratuvarlarıyla Üniversitemizin Fen ve Mühendislik alanındaki akademik çıktılarına katkı sunmaktadır. İlgili birimlerde yer alan bölümlerde eğitim ve laboratuvar faaliyetleri belirli ölçüde akredite şekilde yürütülmektedir. 1969 yılında kurulmuş olan Mühendislik Fakültesi, deneyimli kadrosu, kurumsal birikim ve hafızasıyla çevre üniversitelerde daha sonra kurulan fakülteler ve mühendislik sektörü için yetişmiş iş gücü kaynağı görevini de başarıyla sürdürmektedir.
Merkez, Fakülte ve Enstitülerde gerçekleştirilen faaliyetlerin bir sonucu olarak öncelikle İzmir ve Ege Bölgesi olmak üzere ülke çapında Ar-Ge merkezleri ile işbirliği içerisinde, 2019 yılında Fen ve Mühendislik alanındaki öğretim elemanlarımızın içinde bulunduğu 12 adet kamu destekli, 16 adet sanayi kontratlı Ar-Ge projesi gerçekleştirilmiştir. İlgili alanlarda ulusal ve uluslararası olmak üzere toplamda 8 tescilli patent ve 35 adet başvuru süreci devam eden patente konu çalışma ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ticarileşme potansiyelinde etkin bir görev üstlenmektedir. Ayrıca, DEPARK Alfa ve Beta binalarında öğretim elemanlarımızın kurucu ortak olarak yer aldığı 12 adet firma, girişimcilik ve Ar-Ge faaliyetlerinde önemli rol oynamaktadır. Bu ekosistem sayesinde öğrencilerimizin girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge kültürü kazanması sağlanmaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim elemanlarımızın ve birimlerimizin Fen Bilimleri ve Mühendislik Alanındaki çalışmaları ve kurumsal birikim sayesinde Ege Bölgesi başta olmak üzere kurulduğu günden itibaren ülkemiz adına önemli çalışmalara öncülük etmektedir. Bu faaliyetler sayesinde kazanılan; teknik donanım, Ar-Ge inovasyon kültürüne sahip olma, analitik düşünme ve sorun çözme becerisi sayesinde sanayi bölgelerinin, üniversitelerin ve araştırma merkezlerin ihtiyaç duyduğu mühendis, teknik ve idari personel istihdamına ulusal ve uluslararası ölçekte katkı sağlamaya devam etmektedir.
Stratejik Plan
2021 - 2025
  Stratejik Plan 2021 - 2025
   102
        

























































































   101   102   103   104   105