Page 104 - Demo
P. 104

  Deniz Bilimleri ve Denizcilik Alanında;
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü (DBTE), Ülkemizdeki sayılı deniz araştırmaları yürüten birimlerden biridir. Ulusal (TÜBİTAK, Bakanlıklar, üniversitenin öz kaynakları, vb.) ve uluslararası (Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, vb.) ve uluslarüstü (Avrupa Birliği) kaynaklardan desteklenen birçok araştırma projesini eş zamanlı olarak sürdürmekte olan tematik araştırma enstitümüzde; 4 araştırma gemisi ve gelişmiş laboratuvarları ile üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz için jeopolitik öneme sahip araştırmalar yürütülmektedir.
Avrupa ve Asya arasında bir köprü oluşturan Türkiye’nin Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’deki önemli jeopolitik konumu nedeniyle denizcilik alanında özel ilgi ve çıkarları bulunmaktadır. Denizcilik Fakültemiz, 1988-2009 yılları arasında ülkemizin denizlere yönelik ilgi ve çıkarları kapsamında denizciliğimizin gereksinimlerine uygun bir eğitim öğretim programı uygulamış olan Yüksekokulumuz temelleri üzerine 2009 yılında Türkiye’de deniz işletmeciliği ve yönetimi alanında eğitim veren ilk fakülte olarak kurulmuştur.
Sosyal Bilimler Alanında;
75 yıllık geçmişi ile 1944 yılında Fakülte yapılanmasına kavuşmuş olan İktisadi ve İdari Bilimler ve kökleri 1950’li yıllara uzanan Eğitim Fakültelerimizle Üniversitemiz köklü bir geçmişe sahiptir.
1982 yılında kurulan, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 6’sı disiplinlerarası olmak üzere 36 anabilim dalında; 26 doktora, 68 yüksek lisans, 42 tezsiz yüksek lisans ve 6 uzaktan tezsiz yüksek lisans programı yürütmektedir.
Farklı alanlardaki güçlü uygulama ve araştırma merkezlerinden sosyal bilimler alanında öne çıkanlar arasında; Kadın Hakları ve Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKAUM), İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim Araştırma ve Uygulama Merkezi (İZİSYÖM), Dokuz Eylül Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İşletme Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİMER), Aile Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (ALAUM), Ege Bölgesi Kültür Varlıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKVAM) ve yeniden yapılandırılmakta olan ATMER (Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi) sayılabilir.
Üniversitemiz, Jean-Monnet Kürsüsü ve Ağı ile Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi, bölge üniversiteleri ile bölgesel kalkınma üzerine çalıştaylar düzenleyerek yurtdışından uzmanların desteğiyle 2007 yılından itibaren AB’nin ve dünyanın gündemindeki konularla ilgili akademik farkındalığı artırmak üzere çalışmalar sürdürmektedir.
Üniversitemiz, bilginin üretilmesi, iç ve dış paydaşlara yayılarak uygulanması süreçlerini içeren ve kurumlar arası etkileşimi odağına alan bir araştırma anlayışını benimsemiştir. Dünya standartlarında araştırma kalitesini hedefleyen Üniversitemiz Sosyal Bilimler alanında bilginin üretime ve gerçek anlamda güce dönüşmesini sağlamak için çalışmalarına devam edecektir.
Üniversitemizin, Sosyal Bilimler alanında İşletmecilik yönlü araştırma ve projeleri, ekonomik kalkınmanın temel taşını oluşturan işletmelerin, Türkiye’nin 2023 hedeflerine uygun olarak yüksek katma değer yaratan ve küresel yoğunluğu yüksek işletmeler haline getirilmesinin sağlanması ile birlikte bu vizyona sahip yeni işletmelerin oluşturularak ülkenin refah artışı amacına odaklanmaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi 2021-2025 Stratejik Planında; Kurumsal Kapasiteyi Güçlendirmek, Paydaşlarla Etkileşimi ve Toplumsal Hizmet Kalitesini Geliştirmek amacı
Stratejik Plan
2021 - 2025
  Stratejik Plan 2021 - 2025
   103
        



















































































   102   103   104   105   106